سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و از سخنان آن حضرت است ، چون کسى از او پرسید : « رفتن ما به شام به قضا و قدر خدا بود ؟ » پس از گفتار دراز ، و این گزیده آن است : ] واى بر تو شاید قضاء لازم و قدر حتم را گمان کرده‏اى ، اگر چنین باشد پاداش و کیفر باطل بود ، و نوید و تهدید عاطل . خداى سبحان بندگان خود را امر فرمود و در آنچه بدان مأمورند داراى اختیارند ، و نهى نمود تا بترسند و دست باز دارند . آنچه تکلیف کرد آسان است نه دشوار و پاداش او بر کردار اندک ، بسیار . نافرمانیش نکنند از آنکه بر او چیرند ، و فرمانش نبرند از آن رو که ناگزیرند . پیامبران را به بازیچه نفرستاد ، و کتاب را براى بندگان بیهوده نازل نفرمود و آسمان‏ها و زمین و آنچه میان این دو است به باطل خلق ننمود . « این گمان کسانى است که کافر شدند . واى بر آنان که کافر شدند از آتش . » [نهج البلاغه]
شیعه شناسی
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» شیعه در احادیث نبوى

شیعه در احادیث نبوى

از طریق شیعه و اهل سنت روایاتى نقل شده است، که در آنها لفظ شیعه توسط پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم در مورد عده‏اى از صحابه به کار رفته است. چنانکه سیوطى از جابر بن عبد الله انصارى و ابن عباس و على علیه‏السلام روایت کرده که پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم در تفسیر آیه: «ان الذین آمنوا و عملوا الصالحات اولئک هم خیر البریة‏» ، (9) اشاره به على علیه‏السلام کرد، و فرمود: او و شیعیانش روز قیامت رستگار خواهند بود. (10)

نوبختى در فرق الشیعه گفته است:

«سلمان فارسى، ابو ذر غفارى، مقداد بن اسود و عمار بن یاسر نخستین کسانى بودند که به نام شیعه نامیده شدند» . (11)

ابو حاتم رازى نیز گفته است:

«لفظ شیعه در عهد رسول اکرم صلى الله علیه و اله و سلم لقب چهار نفر از صحابه بود و آنها عبارت بودند از: سلمان فارسى، ابو ذر غفارى، مقداد بن اسود کندى و عمار یاسر» . (12)

ممکن است گفته شود: در زمان پیامبر اکرم مسلمانان به فرقه‏هایى تقسیم نشده بودند، تا عده‏اى به نام شیعه معروف گردند، بلکه همگى به نام مسلمان نامیده مى‏شدند. بدین جهت‏باید گفت اطلاق لفظ شیعه در کلمات پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم ناظر به زمان آینده است، چنانکه اصطلاح قدریه و مرجئه نیز که در کلمات آن حضرت به کار رفته، مربوط به آینده است، با این تفاوت که اسم شیعه دلالت‏بر مدح دارد، و اسم مرجئه و قدریه دلالت‏بر ذم و نکوهش.

ولى مى‏توان گفت اطلاق لفظ شیعه بر عده‏اى از مسلمانان در عصر پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم مستلزم این نیست که فرقه‏اى خاص در مقابل سایر مسلمانان در آن زمان پدید آمده باشد، بلکه مقصود این است که عده‏اى از صحابه پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم با توجه به موقعیت ممتاز على علیه‏السلام نزد پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم و برجستگى‏هایى که در او سراغ داشتند، به وى ارادت ورزیده و راى و فعل او را که در حقیقت تجلى راى و فعل رسول اکرم بود، الگو و سرمشق خود قرار داده بودند، چنانکه این امر در مورد برخى از شاگردان ممتاز یک استاد (در زمان حیات استاد) متداول و رایج است.

 

پى‏نوشت‏ها:

9- بینه / 7.

10- الدر المنثور، ج 8، ص 589، طبع دار الفکر.

11- فرق الشیعة، ص 17- 18.

12- اعیان الشیعة، ج 1، ص 18- 19.

 

نویسنده: على ربانى گلپایگانى          
 
کتاب: فرق و مذاهب کلامى، ص35  
      برگرفته از کتابخانهء ادیان        

 

 



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » مفتاحی ( چهارشنبه 89/2/8 :: ساعت 12:0 صبح )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

بی نشان
نص جلى و خفى
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 0
>> بازدید دیروز: 10
>> مجموع بازدیدها: 12386
» درباره من

شیعه شناسی
مدیر وبلاگ : قاصدک[17]
نویسندگان وبلاگ :
حلاج[0]
غلامی[0]
قاسمی[0]
مفتاحی[5]
منصوری[0]
نقی پور (@)[0]

گلزاده[0]
براتی[0]
بی نشان[1]


» فهرست موضوعی یادداشت ها
شیعه،پیروی،. . . .
» آرشیو مطالب
شیعه
اندوه شیعه

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
جاده خاطره ها
تیشه های اشک
اصل 110، اصل ولایت فقیه (ولایت نیوز)
سلام
عطش
بر و بچه های ارزشی
.*عکس*.
صبح دیگری در راه است ....
صدفم همیشه با من بمان
یا زهرا (س) مدد
ایران دین سالار
موج آزاد اندیشی اسلامی

» صفحات اختصاصی

» وضعیت من در یاهو
یــــاهـو
» طراح قالب